"Tegen 2022 moeten alle UCLL-campussen living campussen zijn"
#UCLLinspireert (bron: strategisch plan UCLL)
Situering
Als hogeschool hechten we naast kwalitatief onderwijs ook veel belang aan het welzijn van de studenten en personeel. Voor studenten vertaalt zich dit in de praktijk in een uitgebreid aanbod van steun, zorg en begeleiding, zowel voor onderwijsgerelateerde vragen en uitdagingen als voor psychosociale moeilijkheden (zie ook ‘begeleidingscontinuüm’). We willen echter nog een stap verdergaan door ervoor te zorgen dat de omgeving waarin studenten en personeel vertoeven niet enkel rekening houdt met de onderwijsactiviteiten, maar ook gericht is op het stimuleren en bevorderen van hun welbevinden.
Werkgroep
Een UCLL visie op living campus
Kort samengevat
Een living UCLL-campus is meer dan enkel een plaats om te leren en te werken. Het is een eigentijdse, bruisende en stimulerende omgeving die voor iedereen toegankelijk is, waar iedereen zichzelf kan zijn, en waar verbondenheid en participatie centraal staan .
Bouwstenen van de visie
1. Eigentijds: “Een living UCLL-campus is zowel modern als vooruitstrevend”
2. Levendigheid: “Een living UCLL-campus is een bruisende en stimulerende omgeving”
3. Toegankelijkheid: “Een living UCLL-campus is voor iedereen toegankelijk”
4. Authenticiteit: “Een living UCLL-campus is een plaats waar iedereen zichzelf kan zijn”
5. Verbinding: “Een living UCLL-campus draait rond verbondenheid”
Concreet
De bedoeling is om op campusniveau aan de slag te gaan met deze visietekst door per pijler na te gaan wat er reeds gebeurt. Hieruit zal blijken dat er al heel wat gebeurt… Denk maar aan de opfrissing van de gang van Orthopedagogie op campus Diepenbeek, de herinrichting van de cafetaria op campus Liza, de pool- en kickertafels op campus Diepenbeek, de coffeecorners op campus Diepenbeek, Gasthuisberg, Proximus en Hertog, de Rode Neuzen Week op campus Proximus, de vernieuwing van de cafetaria op campus Sociale School, … Naast deze grotere initiatieven, zijn er ook heel wat kleinere acties die jammer genoeg niet altijd even goed gekend zijn.
Daarnaast is het doel ook na te gaan wat er nog kan gebeuren om de ambities die vervat liggen in de visie op die campus te realiseren. Een living campus is immers nooit af. Idealiter is er een aparte werkgroep met geëngageerde studenten en personeelsleden die zich wil toeleggen op het thema, die regelmatig samenkomt, brainstormt, actie onderneemt en opvolgt.
Op Campus Hertogstraat werd in 19-20 reeds een werkgroep opgericht, en in de loop van 20-21 zullen ook de andere campussen volgen.