Studentenparticipatie 2.0


Samen maken onze studenten – ja, ook jij! – het verschil. Did you know… that Hogeschool UCLL  studentenparticipatie hoog in het vaandel draagt?! Bleef studentenparticipatie tot dusver voor jou misschien een ver-van-je-bed-show? Of wist je er niet al te veel van? De fundamenten of resultaten waren mogelijks niet altijd even zichtbaar…? Daar brengen we vandaag verandering in! 

Nu al goesting om te participeren? Je kan meteen dit formulier invullen en je engagement tonen.  
Wil je àlles weten? Terecht. Lees dan nog even verder. We’ll walk you through alles dat er rond studentenparticipatie te doen is aan onze hogeschool...

Wat is dat met die 2.0? Wel, in 2020 hertekende UCLL de fundamenten van haar studentenparticipatie. Vandaag zijn we actief in het kader van Studentenparticipatie 2.0, waarbij meer inclusieve en democratischere studentenparticipatie binnen de brede werking van de hogeschool centraal staat. Hieronder vertellen we je alles wat je wil weten over de noden tot vernieuwing, de pijlers waaraan we actief werken, de vooropgestelde roadmap of werkflow om onze doelen te bereiken, en natuurlijk, waar en hoe jij kan participeren binnen onze hogeschool!

Tell me more, please 

Er is véél… we weten het. Daarom goten we de verschillende vormen van studentenparticipatie aan UCLL in een overzicht. Dit overzicht is niet exhaustief, maar geeft je wel al een idee. Wil je meer informatie? Neem dan zeker een kijkje op de intranetpagina’s of sociale media van ieder orgaan.

 

Algemene studentenraad

 • Raad van stuvers die overkoepelend onderwijs -en studentenbeleid mee uitdenken
 • Leden worden verkozen
 • Lid van: Academische raad, Stuvoraad en Raad van Bestuur
 • 1 Algemene Studentenraad in Leuven en 1 in Limburg.

Studenten Centraal

 • Raad bestaande uit campushoofd, medewerkers en studenten
 • Campusgebonden thema’s: infrastructuur, catering, activiteiten,…
 • 1 Studenten Centraal per campus

Opleidingsstudentenraad

 • Raad waarin studenten het onderwijs- en studentenbeleid van hun opleiding vormgeven door de stem van hun medestudenten te vertegenwoordigen
 • Studenten werken in partnerschap met: OV’s, lectoren,…
 • Adviezen uit raad meenemen naar POC van opleiding
 • Werkt per opleiding, per regio
 • In totaal heeft UCLL meer dan 60 opleidingsraden

Klasverantwoordelijke/
klasambassadeur

 • Student die geïnteresseerd is in het onderwijs-en studentenbeleid van hogeschool UCLL en hierover actief mee nadenkt, actie onderneemt en informatie genereert of verspreidt, specifiek op het niveau van zijn/haar/hun klas
 • Aanspreekpunt voor medestudenten en personeel
 • Kan - op eigen initiatief en indien gewenst – in de opleidingsstudentenraad van de opleiding

(vrije) verenigingen

 • Groep studenten met dezelfde interesses of opleiding
 • Organiseren activiteiten, TD’s, infomomenten,… voor medestudenten
 • Zetelen in studentenbeleid op UCLL
 • Vrije vereniging: vormen een community (bv. gaming community, LGTBQ+-community,…)

I wanna know EVERYthing 

Nog wat meer over die 2.0…: NOOD AAN VERNIEUWING

Vanwaar de nood aan vernieuwing? Eind 2018 luidden studentenvertegenwoordigers de alarmbel. Ze stelden een dalende participatiegraad vast en uitten het gevoel weinig continuïteit en impactvolle acties te bekomen. Het bleek bovendien een erg grote uitdaging om de diversiteit aan studentenprofielen vertegenwoordigd te zien binnen de bestaande structuren. 

Daarom ging de dienst Studentenvoorzieningen samen met studenten en personeel, aan de slag om een antwoord te bieden op deze uitdagingen. Samen formuleerden ze een ‘blauwdruk’ die een nieuw model van studentenparticipatie vorm geeft. 

Studentenparticipatie 2.0 behelst 4 pijlers waar we actief op werken. Binnen elke pijler definieerden we enkele speerpunten en introduceerden we bepaalde werkwijzen om tot authentiekere participatie en hogere participatieniveaus te komen. 


EEN PARTNERSCHAP 

Een hele brok om mee aan de slag te gaan, en ambitieuze doelstellingen … dat kunnen we natuurlijk niet alleen!  Diverse actoren binnen de hogeschool engageerden zich om verantwoordelijkheid te nemen en het project te doen slagen. Studentenparticipatie 2.0 is zodoende een partnerschap, waarbij we natuurlijk ook naar onze studenten – jou!-  kijken. 

Natuurlijk beseffen we dat de coronapandemie helaas nog steeds het traditionele academiejaar enigszins gijzelt. Desalniettemin merken we de noodzaak aan verbondenheid en studenteninspraak ongelooflijk hard. Daarom hopen we dat ook jij dit jaar enkele stapjes zet richting deze authentieke, meer inclusieve studentenparticipatie. 

Helemaal overtuigd? 

Goesting om met ons te brainstormen, je medestudenten te vertegenwoordigen, projecten uit te werken? Laat van je horen! We houden van de eerlijke stem van de student, zijn/haar ideeën, werkspirit en visies. Onze deur staat wagenwijd open! 

Via dit formulier kan je aangegeven voor welk engagement we jou mogen contacteren. We doen zelf enkele voorstellen, maar je mag zeker ook eigen ideeën of projecten aanbrengen om studentenparticipatie naar een hoger niveau te tillen!  Is er nog iets niet helemaal duidelijk? Zit je met vragen, maar weet je niet bij wie je terecht kan? Aarzel niet en stuur een mailtje naar de participatiecoaches voor jouw regio:

Regio Leuven: yentl.biebaut@ucll.be
Regio Limburg: linde.henkens@ucll.be