Psychologische hulp voor studenten in Leuven

OPGELET: dit aanbod geldt niet voor postgraduaatsstudenten.

 

Je overweegt om een afspraak te maken bij een psycholoog/psychotherapeut? Weet dat je niet de enige bent. Jaarlijks zetten maar liefst een 700-tal UCLL-studenten net als jou deze stap!

 

Omdat dit vaak heel wat vragen oproept bij studenten, hebben we de meest gestelde vragen hieronder samengebracht.  Neem dus even de tijd om alle informatie door te nemen zodat je van alles goed op de hoogte bent. Zit je achteraf toch nog met vragen, aarzel dan zeker niet om terug contact op te nemen met de persoon die jou heeft doorverwezen of stel je vraag aan je psycholoog/psychotherapeut. 

Ben je niet zeker of een psycholoog/psychotherapeut je kan verder helpen, of twijfel je om de stap te zetten? Neem dan zeker contact op met de studentendienst van je campus. 

WAT ZEGGEN MEDESTUDENTEN DIE NAAR DE PSYCHOLOOG/PSYCHOTHERAPEUT GINGEN? 

  • "Zeker doen! Zoek iemand die bij je past en waar je je goed bij voelt."
  • "Zeker doen! Je krijgt veel tips, je voelt je begrepen en je kan gerust eens huilen zonder schaamte."
  • "Gewoon doen, het helpt echt heel veel om te kunnen praten met mensen die niet je ouders of vrienden zijn (mensen die je problemen begrijpen)."
  • "Het is niet zo dat je je ziel binnenstebuiten moet keren. Je krijgt praktische hulp, begrip en veel tips, helemaal op jouw maat."
  • "Het is de moeite waard is om het een kans te geven en toch eens te proberen!"
  • "PRAAT! Praten helpt, praten is goed. Het is misschien awkward in het begin, maar het doet zo goed om je hart te kunnen luchten en iemand die van de buitenkant jouw verhaal hoort en daar op reageert! Zij oordelen niet, alles is vertrouwelijk!"
  • "Niet twijfelen. Je kan er zeker niets mee verliezen en het geeft je een andere kijk op de problemen waarmee je worstelt."

WAAR KAN IK TERECHT ALS IK NOOD HEBT AAN PSYCHOLOGISCHE HULP?

We werken in Leuven samen met heel wat praktijken:

WELKE PSYCHOLOOG/PSYCHOTHERAPEUT MOET IK KIEZEN?

Welke psycholoog/psychotherapeut het best bij jou past hangt van verschillende zaken af. Vind je het bijvoorbeeld belangrijk om dicht bij je kot of bij het station op gesprek te gaan? Wil je zo snel mogelijk een afspraak? Vind je het ok als afspraken online doorgaan? Heb je een voorkeur voor een man of vrouw? Heb je graag een bepaalde aanpak?

We raden je dan ook aan om contact op te nemen met de studentendienst op jouw campus zodat zij je hunnen helpen bij het maken van een keuze. Zij kennen de psychologen/psychotherapeuten goed en hebben ook zicht op eventuele wachtlijsten.

Wil je liever alleen de keuze maken? Ook dat kan natuurlijk!  Neem dan een kijkje op de website van de groepspraktijken. 

HOE KAN IK EEN AFSPRAAK MAKEN?

Je kan je eenvoudig aanmelden via intranet, zie https://intranet.ucll.be/nl/node/41031.
Binnen de week zal je door jouw psycholoog/psychotherapeut gecontacteerd worden.

Heb je na een week toch nog niets gehoord? Dan is er vermoedelijk iets misgelopen. Stuur dan zeker een e-mail naar eva.hendrickx@ucll.be 

HOE LANG MOET IK WACHTEN OP EEN EERSTE AFSPRAAK?

Binnen de geestelijke gezondheidszorg lopen de wachttijden vaak op tot enkele maanden of zelfs een jaar. 

Als UCLL-student heb je gelukkig het voordeel dat je meestal een eerste afspraak kan inplannen binnen de 4 weken (tenzij anders vermeld in het online aanmeldformulier).
Veel hangt af van het moment waarop je je aanmeldt, sommige periodes zijn immers drukker dan andere. Heb jij een flexibele agenda? Dan is het vaak makkelijker om sneller een afspraak in te plannen.

Wil je zicht hebben op de eventuele wachtlijsten? Neem dan contact op met de studentendienst op jouw campus.

WAAR GAAT DE AFSPRAAK DOOR?

Gesprekken gaan altijd door in de praktijk van de psycholoog/psychotherapeut.  

De (groeps)praktijken zijn centraal gelegen en makkelijk bereikbaar met de fiets en het openbaar vervoer. De adressen vind je op de website van de groepspraktijk zelf (zie boven).

Is het voor jou moeilijk om je te verplaatsen? Weet dat sommige psychologen/psychotherapeuten ook online gesprekken aanbieden, en dat je op sommige campussen ook op de campus zelf een gesprek kan hebben met de psycholoog/psychotherapeut. Informeer je hiervoor bij je studentendienst .

HOEVEEL KOST EEN GESPREK BIJ DE PSYCHOLOOG/PSYCHOTHERAPEUT? 

Als student van UC Leuven kan je genieten van een verlaagd tarief: je betaalt €15 per gesprek in plaats €60-70 euro.

WAT ALS €15 VOOR MIJ TE VEEL IS?

Is het voor jou of je ouders moeilijk om €15 te betalen, dan kan je een financiële tussenkomst vragen bij de Sociale Dienst. 

Informeer je hierover bij de studentendienst op jouw campus  of je psycholoog/psychotherapeut.

IS ER EEN LIMIET AAN HET AANTAL GESPREKKEN DAT IK MAG HEBBEN?

Elke student kan tijdens zijn schoolloopbaan genieten van 12 gesprekken aan het eerder vermelde verlaagd tarief. Deze sessies kan je opnemen tot 3 maanden na het behalen van je diploma, of het stopzetten van je studies.

Ook na die 12 sessies kan je uiteraard in begeleiding blijven bij jouw psycholoog/psychotherapeut. Soms zijn er immers meer dan 12 sessies nodig om je beter te voelen, voor verandering, … Je betaalt dan wel het volledige tarief, nl. €60-70 per gesprek. 

Is dit voor jou of je ouders moeilijk om te betalen, dan kan je een financiële tussenkomst vragen bij de Sociale Dienst. Informeer je hierover bij de studentendienst op jouw campus of je psycholoog/psychotherapeut.

IS ER IETS DAT IK MOET MEENEMEN NAAR HET GESPREK?

Neem zeker je studentenkaart mee en vergeet ook niet om cashgeld bij te hebben voor het eerste gesprek want het is niet altijd en overal mogelijk om met je bankkaart. 
Spreek na het eerste gesprek af hoe je de daaropvolgende gesprekken best kan betalen.

WAT KAN IK VERWACHTEN VAN HET EERSTE GESPREK?

Het eerste gesprek is een verkennend gesprek. Dat betekent dat jij de ruimte krijgt om jouw verhaal te vertellen, en dat de psycholoog/psychotherapeut uitleg geeft over zijn/haar manier van werken.

WAT ALS HET NIET KLIKT?

Het is heel belangrijk dat je je goed voelt bij je psycholoog/psychotherapeut. Merk je dat dit toch niet het geval is – om welke reden dan ook – aarzel dan zeker en vast niet om dit aan te kaarten. Uiteraard kan je dat zelf aan je psycholoog/psychotherapeut laten weten en vragen of je bij een collega terecht kan. 

Vind je dit moeilijk, neem dan contact op met je studentendienst , of maak zelf een afspraak bij een andere psycholoog/psychotherapeut. 

IS ZO’N GESPREK WEL VERTROUWELIJK?

Jouw psycholoog/psychotherapeut is gebonden aan het beroepsgeheim. Dit betekent dat alles wat er tijdens het gesprek gezegd wordt, tussen jullie blijft. 
Hij/zij zal dus nooit contact opnemen met jouw ouders, je huisarts, een docent, een stagebegeleider, ... zonder jouw voorafgaandelijke toestemming. 
Je moet dan ook geen schrik hebben dat anderen je anders gaan bekijken, ze weten het immers niet!
Enkel wanneer de psycholoog/psychotherapeut inschat dat er sprake is van een acuut gevaar, kan hij of zij contact opnemen met de nodige instanties (bv. politie, ziekenhuis, …).

Psychologen/psychotherapeuten hebben ook gedeeld beroepsgeheim.  Dit wil zeggen dat jouw psycholoog/psychotherapeut je situatie en het verloop van de begeleiding kan bespreken met zijn of haar collega’s als hij/zij inschat dat dit jou ten goede komt. Uiteraard wordt je naam hierbij niet vermeld. Heb je hier vragen over, spreek je psycholoog/psychotherapeut dan zeker aan.

HOE LANG DUURT ZO’N GESPREK?

Een gesprek duurt meestal tussen 50 minuten en 60 minuten.

WAT ALS IK NIET KAN KOMEN?

Heb je een afspraak gepland, maar kan je niet komen? Verwittig je psycholoog/psychotherapeut dan zo snel mogelijk en minstens 48 uur op voorhand. Op die manier kan jouw afspraak nog aan iemand anders gegeven worden. 

Laat je dit niet tijdig weten of kom je gewoon niet opdagen, dan zal je de sessie moeten betalen en verlies je één van je 12 sessies.

HOE VAAK MOET IK NAAR DE PSYCHOLOOG/PSYCHOTHERAPEUT GAAN?

De regelmaat van afspraken is afhankelijk van jouw proces. Soms is het goed om wekelijks af te spreken, maar elke 2 weken of meer verspreid kan ook. Bekijk dit samen met je psycholoog/psychotherapeut. 

NA HOEVEEL GESPREKKEN GA IK ME BETER VOELEN?

Het is moeilijk vooraf te bepalen hoeveel sessies nodig zijn. Dat is afhankelijk van jouw klacht, de intensiteit, de regelmaat van afspraken, de stappen die je bereid bent om te zetten, de omgevingsfactoren… Enkele sessies zijn vaak wel nodig om beweging te krijgen in je proces, maar dat is zeker niet altijd zo en geldt ook niet voor iedereen. Soms kan één gesprek al veel betekenen. Het kan uiteraard ook zijn dat gesprekken je niet helpen om je beter te voelen. In dat geval bekijken we graag samen met jou de andere opties. 

WAAR KAN IK AANGEVEN OF IK (ON)TEVREDEN BEN VAN DE BEGELEIDING?

Eén keer per jaar stuurt UCLL een korte vragenlijst naar alle studenten die een begeleiding zijn opgestart. Met die anonieme bevraging peilen we naar hoe jij de begeleiding hebt ervaren. 

Uiteraard kan je ook rechtstreeks aan je psycholoog/psychotherapeut laten weten wat je ervan vond, contact opnemen met je studentendienst of een mailtje sturen naar eva.hendrickx@ucll.be.

ANDERE VRAGEN? 

Neem contact op met je studentendienst

Contact e-mailadres:
Bestemd voor: 
studenten die studeren aan één van de campussen in Leuven