Waarom een alcoholbeleid?
Alcohol is vrij verkrijgbaar, vrijwel iedereen heeft het ooit al wel eens gedronken en het is amper weg te denken uit het dagdagelijks leven. Ook als UCLL-studenten komen we regelmatig in aanraking met alcohol. Denk maar aan feestjes, facavonden en cantussen, alsook galabals en proclamaties. `Cause there ain`t no party, like an alcoholic party. Euh… natuurlijk wel!
Het gebruik van alcohol kan het welzijn en de veiligheid van studenten en hun omgeving negatief beïnvloeden. Er gebeurt vanuit onze hogeschool voor studenten heel wat rond het thema alcohol: we nemen deel aan preventiecampagnes en wetenschappelijk onderzoek, we zetten in op samenwerkingsverbanden met lokale partners met expertise ter zaken (o.a. CGG Zorggroep Zin), we voorzien opleidingen voor personeelsleden rond signaaldetectie en doorverwijzing en we zorgen voor (toeleiding naar) gepaste (online) hulpverlening.
UCLL wil daarnaast alle studenten een gezonde leeromgeving aanbieden en werkte daarom een alcoholbeleid uit met heldere regels en afspraken die gelden op alle UCLL-campussen, zowel voor personeel als voor studenten. Cheers to that!
Dus… wat betekent dat nu concreet?
Eigenlijk verandert er weinig. Als algemene regel geldt dat de hogeschool geen alcohol ter beschikking stelt aan studenten (en ook niet aan personeelsleden, trouwens). Daarnaast is het verboden om alcoholhoudende dranken (welke hun alcoholgehalte ook is) in het bezit te hebben, te gebruiken of te verhandelen binnen de gebouwen of op elke andere arbeidsplaats buiten de gebouwen.
De enige uitzondering on campus wordt gemaakt tijdens georganiseerde activiteiten waarbij een verantwoordelijke de toestemming geeft om alcoholhoudende dranken uit te delen, gratis aan te bieden, te verkopen of te consumeren. Wat zo’n georganiseerde activiteit dan juist is en wie er toestemming geeft voor welke soort activiteit, kan je lezen op de intranetpagina 'Afspraken en regels omtrent alcohol binnen UCLL'.. Op deze pagina vind je nog situaties of activiteiten waarbij studenten en/of personeel in aanraking kunnen komen met alcohol en hoe UCLL hier tegenover staat.
Wat is dan evenwichtig alcoholgebruik?
Alcoholgebruik is maatschappelijk aanvaard en is dan ook de meest gebruikte legale drug in Vlaanderen/België. Het is een deel van onze cultuur geworden, al is het geen ongevaarlijk product. Alcohol drinken is een persoonlijke keuze. Als je kiest om alcohol te drinken, dan kan de richtlijn voor alcoholgebruik (link) helpen om te bepalen wanneer en hoe(veel).
Meer info vind je op de website van het Vlaams expertisecentrum Alcohol en andere Drugs (VAD).
Als student – of als studentenkring, -vereniging of -raad – kan je evenwichtig alcoholgebruik mee faciliteren wanneer je iets organiseert of uitdeelt. Hoe begin je aan die non-alcoholic party? Enkele simpele voorzorgsmaatregelen kunnen je al op weg helpen: voorzie een waardig alcoholvrij alternatief en bied dit goedkoper (of in ieder geval niet duurder) aan dan de alcoholische drankjes, stel gratis (kraantjes)water ter beschikking, zet niet aan tot alcoholgebruik -> vermijd happy hours of deel niet uitsluitend gratis alcohol uit zonder alcoholvrije alternatieven. Easy peasy!
Heb je hulp of ondersteuning nodig of vragen over de organisatie van een evenement dat inzet op verantwoord en evenwichtig alcoholgebruik? Contacteer ons gerust om mee na te denken over de mogelijkheden.
Wat als je bezorgd bent om iemand?
Hoe ga je als student om met medestudenten die mogelijks onder invloed zijn?
Niet zo simpel, maar we willen graag een open cultuur aanmoedigen waarbij we elkaar ongegeneerd kunnen aanspreken in geval van het schenden van bovenvermelde afspraken of in geval van bezorgdheid rond alcoholgebruik. Als een medestudent vaak dronken in de les verschijnt, of die herhaaldelijk opduikt met een kater, kan je daar zelf last van ondervinden of oprecht bezorgd zijn. Op alcoholhulp.be lees je enkele tips over hoe je hiermee kan omgaan.
Er zijn signalen die erop kunnen wijzen dat iemand een alcoholprobleem heeft. Toch is het belangrijk om geen detective te gaan spelen. Het effect van alcohol kan voor iedereen anders zijn. Ga het gesprek aan met de betrokkene en verwijs door naar hulp. Deze leidraad kan je hiermee helpen.
Of wat als een lector dronken les geeft?
Kaart het voorval zeker aan. Je kan dit melden of bespreken met een derde, zoals bijvoorbeeld een lector die je vertrouwt of bij de ombudsdienst.
Waar kan je terecht voor hulp en info?
- Heb je een vraag of wil je iets melden rond problematisch alcoholgebruik dat effect heeft op het functioneren in de les? Dan kan je terecht bij de studentendienst, een lector die je vertrouwt, de studentenpsychologen, je opleidingsverantwoordelijke…
- Op deze website (https://moodspace.be/nl/infotheek/alcohol-en-afhankelijkheid) vind je massa’s informatie over alcoholgebruik, de effecten ervan en hoe je in gesprek kan gaan met anderen (vrienden of hulpverleners) over je eigen alcoholgebruik of dat van iemand waar je bezorgd om bent.
- Op de website alcoholhulp.be vind je o.a. informatie over omgaan met alcohol (zelftest, drinktips, effecten van alcohol,...), problematisch drinken (vormen en risico's van overmatig langdurig drinken,...), informatie voor de omgeving (signalen herkennen, informatie voor partners,...) en nog veel meer.
- In het groepsaanbod van onze hogeschool zit de training "alcohol, de baas". Je kan meer informatie (en ook andere workshops en trainingen) terugvinden op deze intranetpagina.
- De Druglijn (druglijn.be) is er voor iedereen en voor alle vragen over alcohol, drugs, pillen, gokken en gamen. Je kan hen anoniem contacteren voor een luisterend oor, objectieve informatie en een eerste advies of ze zetten je op weg naar hulp of preventie. Op deze pagina op het intranet vind je meer informatie.
- Het Vlaams expertisecentrum alcohol en andere drugs bundelt op haar website factsheets en artikels over alcohol, maar je kan er ook terecht voor preventie en hulpverlening en ze hebben eveneens een vormingsaanbod omtrent het thema.
- Of je kan voor meer algemene informatie en begeleiding terecht op het online zelfhulpplatform Mirro, meer info vind je op deze intranetpagina.