Ga je naar het buitenland met een studie-uitwisselingsprogramma of moet je een stage volbrengen in het kader van je opleiding? Dat betekent dan waarschijnlijk dat je je kot tijdens deze periode niet nodig hebt. In deze situatie kan het interessant zijn om je kot aan een andere student te onderverhuren.
Onderverhuren kan via onze website kotatlimburg.be
Je kot wordt opgenomen op de lijst voor onderverhuur.
Let op, er zijn een aantal voorwaarden en regels.
- Je huurt een studentenkamer via onze modelhuurovereenkomst.
- Je vraagt een schriftelijk akkoord van de kotbaas voor onderverhuring. In principe kan de verhuurder zich alleen verzetten als hij daarvoor een gegronde reden heeft, vb. de onderhuurder is geen student.
- Als oorspronkelijke huurder blijf je aansprakelijk voor de contractuele verplichtingen. Je behoudt immers het contract met de verhuurder en jij sluit een contract van onderhuur af met de onderhuurder. Er is bijgevolg geen juridische band tussen de onderhuurder en de eigenaar/verhuurder.
- Als oorspronkelijke huurder blijf je verantwoordelijk voor o.a. het betalen van de huur aan de verhuurder en de aflevering van de kamer op het einde van de huurtermijn in goede staat.
- Vermits jij verantwoordelijk blijft voor je kamer en die in dezelfde staat moet teruggeven aan je verhuurder, is het belangrijk dat je onderhuurder een goede brandverzekering heeft afgesloten voor het geval hij aansprakelijk wordt gehouden voor brand of aanverwante schade. Belgische studenten zijn meestal verzekerd via de polis van hun ouders maar niet altijd. Dat wordt best nagevraagd door de onderverhuurder.
- Er wordt ook best een gedetailleerde en omstandige plaatsbeschrijving opgemaakt tussen onderverhuurder en onderhuurder.
- Vraag als student-onderverhuurder best een waarborg (bv. 1 maand huur) om eventuele schade veroorzaakt tijdens je afwezigheid te kunnen vergoeden aan de verhuurder.
Onderverhuren, dat doe je zo:
- Neem contact op met je kotbaas om uit te leggen waarom je jouw kot graag zou willen onderverhuren en over welke periode het gaat.
- Geeft je kotbaas aan dat je je kot mag onderverhuren, vraag hem dan dit even op mail te zetten. Op die manier heb je een schriftelijk akkoord.
- Stuur deze mail door naar onze huisvestingsdienst, samen met jouw contactgegevens, het adres van je kot, de periode dat je wil onderverhuren en de huurprijs.
- Wij voegen jouw kot toe op de onderverhuurlijst (lijst met koten die tijdelijk beschikbaar zijn) en zetten het online.
- Indien een student interesse heeft in jouw kot, dan kan hij jou contacteren en kunnen jullie verdere afspraken maken.
- Indien nodig kan je via mail een voorbeeld opvragen van een onderverhuringscontract.
- Vergeet niet dat jij verantwoordelijk bent voor het storten van de huur op de rekening van je kotbaas.
Vragen?
Stuur een mail naar huisvesting.limburg@ucll.be. We helpen je met plezier verder!