voor medewerkers

Didactisch-agogische professionalisering binnen UCLL

Trajecten voor lectoren

Er zijn verschillende trajecten geïdentificeerd om aan de noden van elke UCLL-lector tegemoet te komen. In deze trajecten is er gezocht naar duurzaamheid omtrent het ontwikkelde aanbod.  Elk traject binnen DAP is uniek. Ze wordt vormgegeven volgens onze onderzochte succescriteria. Deze helpen om kwaliteit te bieden en de impact van een traject te vergroten. Het concrete format wordt gekozen door de experten in het thema in functie van de inhouden en doelstellingen die zij voor ogen hebben.

Starters (1e jaar)

Lectoren zonder didactisch bekwaamheidsbewijs (vanaf 2e jaar)

Basis didactisch-agogische competenties

Lectoren met en zonder bekwaamheidsbewijs

Specifieke trajecten van introductie tot verdieping

Eerste Hulp Bij LesgevenBasis LIOLesgeven aan graduaatsstudenten
 Zelfstandig traject certificaat Associatie Werkplekleren 
  Diversiteit en inclusie in het hoger onderwijs 
  ICTO+ aanbod
   
Gezien we binnen DAP werken met trajecten om de kans op een duurzame impact op jouw/jullie lespraktijk te vergroten kan je NIET inschrijven op een onderdeel binnen een traject.
Je schrijft je steeds in voor het volledige traject.

Volgende richtlijnen werden vastgelegd door het OSB-team in voorjaar 2024. 

 Starter docent (<5j in dienst, <20%, zonder pedagogisch diploma)  

  • volgt zo snel mogelijk het EHBL traject 

Starter docent (<5j in dienst, >20%, zonder pedagogisch diploma)  

  • volgt binnen het 1ste jaar in dienst het EHBL traject 
  • verwerft binnen de 3 jaar in dienst het certificaat Associatie KU Leuven of de basis Lio of een lerarendiploma 
  • volgt individuele of teamtrajecten van het specifiek traject volgens afspraak met de OV. Doel: kennismaken met alle elementen van MM DNA. 

Docent (<5j in dienst, >20%, mét pedagogisch diploma)  

  • volgt individuele of teamtrajecten van het specifiek traject volgens afspraak met de OV. Doel: kennismaken met alle elementen van MM DNA. 

Docent (>5j in dienst, met of zonder pedagogisch diploma)  

  • verwerft binnen de 5 jaar in dienst het certificaat Associatie KU Leuven of de basis Lio of een lerarendiploma, indien nog niet verworven 
  • volgt individuele of teamtrajecten van het specifiek traject volgens afspraak met de OV. Doel: kennismaken met alle elementen van MM DNA. 

Docent (benoemd)  

  • volgt individuele trajecten van het specifiek traject volgens afspraak met de OV. Doel: kennismaken met alle elementen van MM DNA. 

Eerste Hulp Bij Lesgeven (EHBL)

Ben je nieuw in UCLL? Ben je vakinhoudelijk expert en wil je groeien als lesgever?

Zoek dan niet verder! Het traject EHBL is het professionaliseringtraject dat je hierbij kan helpen. Het traject Eerste Hulp Bij Lesgeven binnen ons aanbod DAP is voor jou zeker interessant. Om je inhoudelijke expertise en passie te delen en een krachtige leeromgeving te ontwerpen, kunnen een aantal didactische inzichten helpen. Een extra leuke troef is dat je via het traject ook een paar nieuwe collega’s uit andere opleidingen leert kennen. 

Dit light traject bestaat uit drie sessies waarin je wordt ondergedompeld in een aantal focussen die een hulpmiddel zijn om die krachtige leeromgeving te creëren. Zo sta je als starter didactisch sterker in je schoenen.

Tijdens elke sessie worden theoretische kaders gekoppeld aan jouw lespraktijk.

  1. Jij als lector aan de hogeschool UCLL: Tijdens sessie 1 belichten we de UCLL-visie op goed onderwijs, het profiel van UCLL-lector, en hoe om te gaan met volwassen studenten.
  2. Van idee tot doelgericht lesgeven: In sessie 2 vertaal je je inhoudelijke expertise in doelen en leer je met behulp van een didactisch kader activerend te werken met grote groepen.
  3. De leerbereidheid van studenten verhogen: Studenten komen beter tot leren in een veilig klasklimaat. In sessie 3 gaan we dieper in op groepsdynamiek, sturing geven en het verhogen van de leerbereidheid van je studenten.

We nodigen je doorheen het traject uit om je onderwijsopvattingen over een goede lector en je didactisch handelen onder de loep te nemen. Ook is er de mogelijkheid om vrijblijvend een oriënterend lesbezoek aan te vragen, dit kan ook in samenspraak met de partner onderwijs van je opleiding. 

Data lunchtraject: 

* semester 1: 8 oktober, 7 november en 13 december

* semester 2:  25 februari, 14 maart en 24 april

Dagtraject: 16 september

Meer weten? Neem contact op met de begeleiders per regio: 

* Vlaams-Brabant: Hadewig.timmerman@ucll.be

* Limburg: Meg.vanhoef@ucll.be

Inschrijven? https://traininganddevelopment.ucll.be/activity/category/53?continue

 

Basis LIO

Wil je graag stevig in je schoenen staan als lesgever? Zoek je naar een manier om je didactisch-agogisch te versterken? Wil je een professionalisering met impact op je lespraktijk?

Misschien is het traject basis LIO binnen DAP dan wel het aanbod waarnaar je op zoek bent. Dit traject is gericht op lectoren die nood hebben aan een grondige didactisch-agogische basis. Een krachtige leeromgeving bouwen vraagt niet enkel jouw inhoudelijke expertise, ook didactisch-agogische competenties. In het traject basis LIO krijg je een stevige didactisch-agogische basis. Alle opdrachten in het traject kan je gebruiken in je eigen lespraktijk zodat je ook direct de meerwaarde van het traject kan ervaren.

Een bonus bij dit traject is dat je in een groep zit met gelijkgestemde zielen. Zo leer je ook collega’s kennen uit andere opleidingen in onze hogeschool.  Een andere troef hiervan is dat je al twee OPO's uit de Verkorte Educatieve Bachelor hebt gevolgd. Je kan er dus ook voor kiezen om na dit traject verder door te groeien en je lerarendiploma te behalen. 

Hoe zit het traject praktisch in elkaar?

Je neemt twee vakken op uit onze verkort educatieve bachelor in UCLL en kan hier ook de studiepunten voor verwerven. Het interessante hieraan is dat je eigen lesopdracht in UCLL deels vervat zit in de studielast. Het aantal studiepunten neem je dus best met een korreltje zout. Zo zullen je lessen tellen als stage en zijn alle opdrachten direct toepasbaar en bruikbaar in je eigen lespraktijk. De lessen gaan door op woensdagavond in Diepenbeek en Leuven. 

Het traject Basis LIO bestaat uit twee OPO’s binnen de verkorte educatieve bachelor die werden aangepast naar de context hoger onderwijs:

  1. Leraarschap 1: Dit OPO is gericht op het analyseren van de eigen lespraktijk vanuit de didactische, psychologische, communicatieve en vakdidactische kaders. (8 SP)
  2. Leraarschap 2: In dit OPO ligt de focus op het analyseren en optimaliseren van je eigen lespraktijk vanuit de focussen activerende didactiek (werkvormen, onderwijsleergesprek) en evaluatie (feedback). (10 SP)

We nodigen je doorheen het traject uit om je onderwijsopvattingen over een goede lector en je professionele ontwikkeling als lesgever onder de loep te nemen. Tijdens de contactmomenten worden er supervisies voorzien waarin er o.a. wordt ingegaan op werkzorgen, …Je kan voor de 2 OPO’s de credits verwerven. Daarvoor zal je doorheen het traject LIO-opdrachten moeten uitvoeren in je eigen lespraktijk die gekoppeld zijn aan de theoretische kaders. Het traject bevat ook een oriënterend en evaluerend lesbezoek met een driehoeksgesprek.

Meer weten?

Contacteer de verantwoordelijken van het Basis-LIO traject: 

* Vlaams-Brabant: Hadewig.timmerman@ucll.be

* Limburg: karolien.vlayen@ucll.be

Planning

Woensdagavonden:  18:15 - 21.45  (afwisselend aanwezigheid op de campus en zelfstudie)

 

Basis LIO is een traject met impact. Een doordacht recept om jou tot een didactisch sterke lesgever te helpen groeien en jouw lespraktijk naar een hoger niveau te tillen.  Neem het niet van ons aan, maar van je voorgangers die deelnamen aan onze impactmeting van het traject. 

Onze onderzoekers delen met plezier de resultaten van de impactmeting in hun rapport. 

Download het rapport van de   impactmeting  

 

certificaat associatie

Associatiebreed certificaat didactische bekwaamheid

Het associatiebreed certificaat van didactische bekwaamheid is een manier waarop een onderwijzend personeelslid in de hogescholen kan aantonen dat deze de didactische competenties bezit om op een kwaliteitsvolle manier les te geven binnen het hoger onderwijs. Het certificaat wordt gebaseerd op een associatiebreed kader voor didactische bekwaamheid met bijhorende competentielijst. Dit kader bevat de basisdidactische competenties met mogelijke indicatoren. Het werd samengesteld door het didactisch team met regelmatige aftoetsing binnen de verbonden diensten in iedere instelling en kan als bijlage geraadpleegd worden.  

Het competentiekader is het startpunt van het traject waarvan het certificaat het sluitstuk vormt. Als een onderwijzend personeelslid het certificaat wil behalen, kunnen de gevraagde didactische competenties verworven worden via een professionaliseringstraject, bestaande uit instellingseigen professionaliserings-activiteiten, associatiemodules en/of externe vormingsinitiatieven. Dit biedt een grote mate van autonomie aan zowel de instelling als de deelnemer. De instelling kan de invulling van het instellingseigen aanbod, de mate van begeleiding en het verplichte karakter van elk onderdeel kiezen. Een deelnemer kan binnen de afspraken in zijn/haar instelling, het traject ook zelf vorm geven door middel van de associatiemodules en externe professionaliseringsactiviteiten. Het aanbod van de associatie is vrij raadpleegbaar met de mogelijkheid om een badge aan te vragen voor de gevolgde modules. Hiervoor kan je op Toledo terecht op de tegels van de Associatie.  Een deelnemer kan kiezen in welke mate en volgorde deze de modules wil doorlopen. Uiteraard kan een personeelslid de modules eveneens uit interesse doorlopen, zonder het oogmerk op een certificaat.  

Binnen UCLL kiezen we voor een begeleid traject via Basis LIO of een zelfstandig traject door de docent. 

Voor meer info, contacteer karolien.vlayen@ucll.be 

Bekijk hier het online vormingsaanbod Associatie KU Leuven 

Specifieke trajecten DAP

Ben jij nog op zoek naar professionalisering over een bepaald thema?  Misschien bieden de specifieke trajecten binnen DAP een antwoord.  Specifieke trajecten zijn bedoeld voor elke lector die zich in een bepaald DAP-thema wil verdiepen. Deze trajecten zijn gericht op variërende DAP-topics in functie van de noden binnen opleidingen en worden ontwikkeld en uitgerold door interne experten via een ontwikkelde methodiek.

Diversiteit en inclusie in hoger onderwijs

In dit traject willen we samen onderzoeken, in dialoog gaan, nieuwe paden bewandelen omtrent inclusief hoger onderwijs om op die manier onszelf steeds meer didactisch te professionaliseren. Samen zoeken we naar  kleine maar weloverwogen beslissingen die een wezenlijk verschil kunnen maken voor de studenten en voor jezelf.

Het traject is gericht op lectoren die zich verder willen verdiepen in inclusief hoger onderwijs en de ambitie hebben om zelf een leef- en leeromgeving te creëren waar elke student welkom is en barrières actief worden weggewerkt. 

Het traject ziet er als volgt uit:

  • Wat is inclusief hoger onderwijs? Over visie en attitudes (1 dagdeel)
  • Van diversiteit naar inclusie in je les: mijn leef- en leeromgeving kritisch onder de loep (1 dagdeel)
  • Taalontwikkelend en studeerbevorderend lesgeven in het hoger onderwijs (1 dagdeel)
  • Van ik naar wij: afronding (2u,online)

In 2024-2025 wordt het traject 2 keer aangeboden.

  • Traject 1: Di 3/12 (9u30-12u), di 10/12 (9u30-12u), di 14/1 (9u30-12u) en di 28/1 (9u-11u, online).
  • Traject 2: Di 18/2 (9u30-12u), di 25/2 (9u30-12u), di 11/3 (9u30-12u) en di 24/3 (9u-11u, online)

De sessies zullen, onder voorbehoud, doorgaan op campus Clenardus (Diest).
Max 15 deelnemers. Inschrijven voor 15/11 (voor traject 1) en voor 20/1/25 (voor traject 2). 

Interesse om deel te nemen of heb je nog vragen? Laat dan iets weten aan liesbeth.lenie@ucll.be, of lotte.wilms@ucll.be.

Inschrijven via:  

Flyer DAP Inclusief hoger onderwijs
DAP IHO 2024-2025
DAP Diversiteit en inclusie in hoger onderwijs

 

Lesgeven aan graduaatsstudenten 

Sinds de start van de Associatie KU Leuven investeren de associatieleden in het Onderwijsontwikkelingsfonds (OOF) dat innovatieve projecten ondersteunt met een focus op onderwijsontwikkeling. UCLL wil haar graduaatsopleidingen ondersteunen via een didactisch-agogische professionaliseringsaanbod (DAP) en de mogelijkheden van netwerkleren onderzoeken.

Er werden daarom twee trajecten ontwikkeld die inspelen op de grootste didactisch-agogische uitdagingen binnen de graduaatsopleidingen en die mee kaderen in het didactisch-agogische professionaliseringsaanbod van de hogeschool.

Het traject ‘lesgeven aan graduaatsstudenten’ richt zich op de noden van een student in een graduaatsopleiding en hoe je hierop als lector kan inspelen. Via dit traject bieden we lectoren handvaten om krachtige leeromgevingen te bouwen die aansluiten bij de noden van hun studenten. Om deze noden in kaart te brengen werden in eerste instantie alle graduaatslectoren over de verschillende opleidingen bevraagd (83 unieke antwoorden). Op basis hiervan werden een aantal specifieke thema's uitgewerkt, met name 'taalbewust lesgeven', 'kwaliteitsvol motiveren' en 'zelfregie begeleiden'. 

Het tweede traject focuste op ‘werkplekleren’, een van de belangrijkste componenten binnen een graduaatsopleiding, waar nog veel vragen over bestaan. Het traject biedt lectoren handvaten zodat het voor hen duidelijk wordt hoe ze samen met het werkveld studenten kunnen opleiden en welke skills dit van elk van hen (student, lector en mentor) zal vragen. Binnen dit traject werden de thema's 'feedback formuleren' en 'werkplekleren' ontwikkeld.

Hoe is het traject opgebouwd?

  • Online leerpad op Toledo dat je zelfstandig en op eigen tempo doorneemt. Volgende topics komen aan bod: taalbewust lesgeven, kwaliteitsvol motiveren, zelfregie begeleiden, feedback formuleren, werkplekleren. 
  • Ieder leerpad volgt eenzelfde opbouw:
    • 🔔 Warmmaker: We starten met een korte opwarmer om je kennis te laten maken met het thema.
    • 🎬 Kennisclip: In deze video geven we een korte uitleg over het thema. Je kunt kiezen tussen een animatievideo en een tekstuele uitleg. Selecteer de optie die voor jou het beste werkt.
    • 🧭 Stappenplan: In dit overzicht vind je het thema uitgewerkt in verschillende stappen waar je mee aan de slag kan gaan.
    • 💡 Good practices: Hier geven we enkele praktische voorbeelden om de theorie in de praktijk te zien. Deze kunnen inspirerend werken.
    • 🔗 Interessante bronnen: Ben je meer geïnteresseerd in het thema, dan vind je hier linken naar extra literatuur, video's, podcasts etc.
    • 🔎 Aan de slag: Wil je zelf aan de slag gaan in je eigen lespraktijk, dan vind je hier verdere instructies.
    • ✍ Exit ticket: We willen graag weten wat je van de module vond! Laat hier dus zeker je vragen en feedback achter.
  • Er zijn drie intervisiemomenten doorheen het jaar, waar je met collega's aan de slag gaat met de inhoud van de leerpaden. 

Hoe werkt het traject? 

  • Stuur een mail naar karolien.vlayen@ucll.be dat je het traject zal doorlopen. Je krijgt dan toegang tot de Toledo omgeving. 
  • Breng ook je opleidingsverantwoordelijke op de hoogte dat je het traject opstart
  • Je traject is pas volledig als je ook deelneemt aan de intervisiemomenten:
    • 1e sessie in campus Proximus van 12u tem 13u30 op 10/2 (vlak na rustweek)
    • 2e sessie in campus Diest 12u tem 13u30 op 23/4 (na paasvakantie)
    • 3e sessie in campus Diepenbeek 12u tem 13u30 op 25/6

 

Werkplekleren

Het resultaat van dit OOF-project zal binnenkort toegevoegd worden.

 

 


 

DAP in UCLL - Concept  en historiek

Hoe kwam DAP tot stand?

Een brede analyse in het najaar 2020 heeft de nood aan het versterken, verbreden en verdiepen van didactische competenties van de lectoren binnen een gedragen visie en beleid bevestigd. Bovendien biedt het inzetten op didactisch-agogische professionalisering ook de kans om niet langer te werken met afzonderlijke initiatieven, maar de krachten te bundelen in de uitwerking van een kwalitatief aanbod voor lectoren dat geflankeerd wordt met een UCLL-brede visie en beleid over didactisch-agogische professionalisering. Hieruit is de strategische keuze gevolgd om UCLL18, ook wel DAP genoemd, op te starten via het voorsprongfonds. Een project dat niet enkel aansluit bij onze strategische prioriteit ‘Ronduit inspireren’, maar ook bij speerpunt drie van het voorsprongfonds over ‘Versterkt inzetten op digitale onderwijsvormen’. 

Vanaf academiejaar 2023-2024 zullen we DAP ook UCLL-breed uitrollen in onze reguliere werking en verder blijven uitbouwen in functie van de noden en behoeften. Je kan met andere woorden beroep doen op een up to date professionaliseringsaanbod om je didactisch-agogische competenties te gaan verbreden of verdiepen.

 

Terug naar boven  ⬆

DAP, wat is dat?

DAP of didactisch-agogische professionalisering steunt op een duidelijke visie en beleid.

We vertrekken bij ons aanbod aan DAP-professionaliseringstrajecten vanuit een duidelijke visie op DAP, samengesteld door een divers kernteam. Hierin bieden we een antwoord op 3 kernvragen, namelijk: Wie? Wat en Hoe?

Onze visie (zie onderaan) is een richtingwijzer om samen aan de didactisch-agogische professionalisering van lectoren(teams) te bouwen en kadert in het HR-professionaliseringsbeleid binnen onze hogeschool. Didactisch-agogische professionalisering is zowel gericht op het uitbouwen van krachtige leeromgevingen voor studenten als op het ontwikkelen van een gedeelde taal. Het aanbod van didactisch-agogische professionalisering binnen UCLL zal daarom enerzijds een kapstok bieden voor de uitbouw van krachtige leeromgevingen via hedendaagse wetenschappelijke onderbouwing en eigen onderzoeken en anderzijds de uitwisseling met betrekking tot didactiek en agogiek binnen onze hogeschool faciliteren.

icoonWat?
Didactisch-agogische professionalisering verwijst naar het levenslang leerproces van lectoren om hun didactisch agogische competenties verder te ontwikkelen. Deze competenties helpen lectoren(teams) in hun continu streven om steeds krachtigere leeromgevingen te bouwen die het leren en de ontwikkeling van studenten bevorderen.

 

Om de kans op leren bij studenten te vergroten is het belangrijk dat elke lector, en het team waar deze deel van uitmaakt,  een opleidingsonderdeel (opleidingsonderdelen) niet enkel inhoudelijk update, maar ook didactisch-agogisch blijft optimaliseren. In deze visietekst ligt een focus op professionalisering in didactiek en agogiek. Hierbij zien we didactiek en agogiek als onderscheiden wetenschappen die in de praktijk niet altijd los van elkaar worden gezien. Didactiek is een wetenschapsdiscipline die zich bezig houdt met de vraag hoe kennis, vaardigheden en attitudes door een lector kunnen worden onderwezen aan studenten. In de praktijk gaat dit voor lectoren om de methoden en technieken die ze binnen hun OPO/OPO’s (opleidingsonderdeel/opleidingsonderdelen) gebruiken zodat studenten op de meest efficiënte wijze leren. Waar didactiek zich bezig houdt met hoe iets kan worden onderwezen aan studenten, houdt agogiek zich bezig met veranderings- en vormingsprocessen. Voor lectoren krijgt dit in de praktijk vorm in de manier waarop zij studenten begeleiden in hun groei als persoon en toekomstig professional.

Zowel didactiek als agogiek zijn als wetenschappen geen vaststaand gegeven, maar iets waar voortdurende nieuwe kennis en inzichten in ontwikkeld worden. Binnen onze hogeschool beschouwen we didactisch-agogische professionalisering daarom als een levenslang leerproces van lectoren en lectorenteams (associatie KU Leuven). Het gaat om systematische pogingen van lectoren en teams om hun standpunten, ideeën en praktijken over het leren en de groei van studenten en het onderwijs dat dit bevordert verder te ontwikkelen. UCLL-lectoren zijn m.a.w. levenslang lerenden die steeds, persoonlijk en als team, streven naar betere leerprocessen voor studenten en in functie hiervan zichzelf en hun team bijsturen, bijleren en samen groeien in hun voortschrijdend inzicht in de (vak)didactiek en agogiek.

icoon Waarom?
Didactisch-agogische professionalisering als manier om kwaliteitsvol, up to date onderwijs te bieden.

 

UC Leuven-Limburg is als hogeschool een lerende organisatie waar één van de belangrijkste kerntaken het aanbieden van kwaliteitsvol, motiverend, up to date onderwijs is. We willen al onze studenten leerkansen en mogelijkheden bieden om te groeien als persoon en toekomstige professional in de hedendaagse maatschappij. Dit doen we door te streven naar kwaliteit, een warme en ondersteunende band op te bouwen met onze studenten en ons onderwijs up te date te houden. Lectoren(teams) spelen daarbij een belangrijke rol door het bouwen van leeromgevingen die het leren en ontwikkelen van studenten centraal stelt. Belangrijke instrumenten hierbij zijn onze onderwijsvisie, het Moving Minds DNA, en het begeleidingscontinuüm gezien deze fungeren als het kompas en de toetssteen bij alle didactisch-agogische keuzes in onze hogeschool.

Willen we deze visie in de praktijk realiseren, dan is didactisch-agogische professionalisering voor lectoren en lectorenteams van wezenlijk belang. Didactisch-agogische competenties ontwikkelen vraagt immers inspanning, tijd en oefening. Met een aanbod aan didactisch-agogische professionalisering wil UCLL de ontwikkeling van deze competenties stimuleren en faciliteren, in overeenstemming met de onderwijsvisie (het MM DNA) en het begeleidingscontinuüm. Op deze manier tracht onze hogeschool een bijdrage te leveren aan de didactisch-agogische groei van lectoren(teams) zodat er samen gestreefd kan worden naar motiverend, actueel, evidence-informed  onderwijs voor alle studenten (inclusief onderwijs).

icoon Hoe?
Het stimuleren van didactisch-agogische professionalisering via een gericht aanbod en ondersteunend beleid.

 

We vinden het als hogeschool belangrijk om lectoren te ondersteunen in hun didactisch-agogische professionalisering. Er werd daarom gekozen om enerzijds een kwalitatief aanbod te ontwikkelen voor lectoren en lectorenteams om zich, individueel en/of in team, didactisch-agogische te professionaliseren en anderzijds deze professionalisering te faciliteren via een ondersteunend beleid.

Via het aanbod didactisch-agogische professionalisering worden lectoren ondersteund in het versterken, verdiepen en optimaliseren van hun competenties om kwaliteitsvol onderwijs te bieden en studenten tot leren te brengen. Het aanbod zal zich richten op elke lector of lectorenteam binnen onze hogeschool en uitgewerkt worden als een knooppuntennetwerk  waarin lectoren(teams) een leerreis uitstippelen. Zo trachten we in te spelen op de individuele of teamgerichte noden. Als professionals bepalen lectoren wat en hoe ze zelf leren, sturen ze hun ontwikkeling vanuit professionele overwegingen en kiezen ze voor leeractiviteiten die voor het eigen leerproces en het team betekenisvol zijn. Het knooppuntennetwerk maakt dit visueel duidelijk omdat er geen vaste route is. Elke lector of lectorenteam bepaalt een eigen route aan de hand van aangereikte knooppunten. Een knooppunt zien we daarbij als een belangrijk beslissingsmoment in iemands leerreis dat bepalend kan zijn voor zijn/haar koers. Tegelijkertijd is het ook mogelijk dat de lector of het lectorenteam nieuwe verbindingslijnen en knooppunten creëert. Dit zorgt voor een aanbod op maat.

De kwaliteit en samenhang van dit aanbod trachten we te stimuleren via zes criteria voor een kwaliteitsvol didactisch-agogische professionaliseringsinitiatief en -aanbod, namelijk: 

Het didactisch agogisch professionaliseringsinitiatief of -aanbod is…

  1. … aangepast aan de kenmerken en noden van de lector
  2. … rijk aan oefenkansen en begeleiding
  3. … gericht op toepassing in het eigen vakdomein
  4. … in samenwerking met anderen
  5. … gespreid over tijd
  6. … ondersteund door een visie en beleid

Het HR-beleid binnen onze hogeschool faciliteert didactisch-agogische professionalisering door het gebruik van het profiel van een UCLL-lector als kader voor onderwijzend personeel en in haar personeelsbeleid de link te leggen naar het professionaliseringsaanbod.
 

 

Terug naar boven ⬆

Hoe krijgt DAP vorm?

De kwaliteit en samenhang van het aanbod binnen DAP trachten we te stimuleren via drie belangrijke componenten:

We geven je graag een woordje uitleg over de beide componenten en hun betekenis binnen DAP.  

Het profiel van de UCLL-lector

Binnen onze hogeschool gaan we ten volle voor de filosofie van de Moving Minds. Moving Minds is een mindset, een attitude van in beweging zijn en blijven, een voortdurende zoektocht naar wat we beogen, waar we naartoe willen en hoe we dit doel kunnen bereiken. Lectoren(teams) zijn voortdurend ‘on the move’.

Een profiel van de UCLL lector kan een richting gevend kader bieden om visie en beleid te ontwikkelen m.b.t. de didactisch agogische professionele ontwikkeling van lectoren, lectorenteams en ook ruimer. 

We houden het profiel dicht bij het MM profiel van onze studenten omwille van de herkenbaarheid en het belang van de koppeling van het profiel aan de onderwijsvisie die UCLL wil uitdragen: het moving mind DNA  en aan het begeleidingscontinuüm. Het profiel beschrijft wat we belangrijk vinden voor een UCLL lector.

Lectoren zijn Moving Minds en helpen onze studenten om Moving Minds te worden: een: “inspirerende, innovatieve en ondernemende professionals die vanuit een authentieke persoonlijkheid en een brede, geëngageerde kijk op de wereld en het eigen beroep bijdragen aan een duurzame en rechtvaardige samenleving.”.

Het profiel voor de Moving Mind lector of lectorenteam is -net zoals het MM profiel voor studenten- een integratie van 4 domeinen : inspirerende professional’, ‘sterke authentieke persoonlijkheid’ ‘innovatieve, ondernemende netwerker’ en ‘breeddenkende geëngageerde wereldburger’. In de verbinding tussen de verschillende domeinen  komt het unieke profiel tot uiting. 

 

Het HR-beleid binnen onze hogeschool faciliteert didactisch-agogische professionalisering door het gebruik van het profiel van een UCLL-lector als kader voor onderwijzend personeel en in haar personeelsbeleid de link te leggen naar het professionaliseringsaanbod.

Terug naar boven ⬆

 

De succescriteria van een DAP-traject

We hebben ook een onderzoek naar succescriteria voor een aanbod van didactisch-agogische professionalisering uitgevoerd. Deze criteria zijn meegenomen in de verschillende actiepunten om de kans op succes te vergroten. 

 

 

 

Concretisering van de criteria in richtlijnen voor elk DAP-traject

De succescriteria hebben zowel betrekken op ons als organisatie als op elk individueel DAP-traject. We hebben er daarom voor gekozen om de succescriteria nog verder te vertalen in richtlijnen voor alle DAP-trajecten.  

 

We kiezen bij een professionaliseringsaanbod in DAP voor een traject in de plaats van een oneshot. Dit is onze insteek bij het volledig aanbod binnen DAP. De succescriteria uit ons onderzoek stellen dat een traject pas een impact kan hebben op onze onderwijspraktijk wanneer het traject gespreid is over tijd en rijk is aan oefenkansen en begeleiding. Beide zijn niet mogelijk binnen een oneshot, vandaar de keuze voor een traject waar oog is voor de twee succescriteria. Een traject binnen DAP voldoet  aan 4 kenmerken, eveneens geïnspireerd op de succescriteria.

Elk DAP traject voldoet aan 4 belangrijke kenmerken die helpen om de kans op succes te vergroten:

  1. De klemtoon van een aanbod kan liggen op niveau van een opleiding (macro), een leerlijn (meso) of op het lesgeven (micro)​.

Een traject heeft steeds een bepaalde klemtoon. Het aanbod kan gericht zijn op de ontwikkeling van visie, ambitie en strategie in een opleiding/programma (opleiding), zich vooral richten op het uitzetten van een leerlijn binnen een opleiding (leerlijn) of de focus leggen op de implementatie in de lespraktijk van de lector​ (lesgeven). Het ene niveau heeft steeds te maken met het andere en moeten dus op elkaar afgestemd zijn. Zo moet bijvoorbeeld het kader in een traject rond lesgeven matchen met onze beleidscontouren binnen de hogeschool en de opleiding.

  1. Deelname aan het aanbod kan als team of lector in groep van lectoren (teamoverstijgend)​

Een traject kan open staan voor individuele inschrijvingen of inschrijvingen voor teams. Een Individuele inschrijving betekent dat de lector terecht komt in een diverse groep van lectoren die intekenden voor een traject. Dit zal voornamelijk het geval zijn voor een traject op micro en soms mesoniveau. Een inschrijving als team wil zeggen dat een opleidingsteam of deelteam tekent in voor een traject. Dit zal voornamelijk het geval zijn voor een traject op opleiding (macro), leerlijn (meso) en soms lesgeven (micro) indien de opleiding hier specifiek op wil inzetten door alle lectoren te professionalisering.

  1. Leertraject via zelfregie van de lector en bijhorende begeleiding​

Een ontwerp waarin een doordachte combinatie gemaakt werd tussen inhoud en begeleiding. Je geeft als lesgever van een traject ook het goede voorbeeld voor deelnemende lectoren omtrent zelfregie en het begeleidingscontinuüm. Dit wil zeggen dat je expertise toont in inhoud, rekening gaat houden met de succescriteria en inzicht tracht te krijgen in de kernaspecten van onderwijsopvatting en bijhorende leerprocessen bij je deelnemers.

  1. Trajecten in het aanbod krijgen vorm via een leercyclus

​Een deelnemer van een DAP traject doorloopt, via het opzet van het traject, de verschillende fasen in een leercyclus. Een traject omvat met andere woorden tijd voor :

  • De visie van de lector op onderwijs​:
    • Hoe is mijn beginsituatie t.a.v. dit thema (niveau, houding, ambitie, mandaat in het team...)​
    • Verbinden aan persoonlijk interpretatiekader​
      • Wat is goed onderwijs? (o.a. focus op leren van studenten versus focus op krachtige inhouden aanbieden)?
      • Hoe functioneer ik het beste als lector?​
    • Verbinden met het profiel van de UCLL-lector
  • Inhoud(en) die de lector meekrijgt:​
    • Kaders, theorieën, handvaten, voorbeelden, etc.​
  • Verankering en uittesten in de context door de lector (tijd om dit te doen)​:
    • Het traject bouwt de nodige tijd in om de inhouden in te passen en uit te testen in de eigen lespraktijk​.
  • Verbinden met het geheel van de opleiding​:
    • Reflectie op het geleerde.​ Stilstaan bij de vraag ‘Wat leer ik uit deze ervaring als lector voor mijn visie op onderwijs?’

Voor ontwikkelaars en lesgevers binnen een DAP-traject werden een methodiek ontwikkeld waarin concrete handvaten vervat werden die helpen bij de vertaling van de 4 kenmerken in de ontwikkeling en uitrol van een krachtig DAP-traject.
 

Terug naar boven ⬆

 

Een knooppuntennetwerk als metafoor

We gebruiken binnen DAP de metafoor van een knooppuntennetwerk, zoals in onze UCLL-visie op levenslang leren, om ons professionaliseringsaanbod voor te stellen. Via de keuze voor een knooppuntennetwerk geven we het signaal dat elke lector in onze hogeschool gezien kan worden als een levenslang lerende die zelfstandig en/of in team een eigen leerweg baant in het aanbod. Dit zorgt voor een aanbod op maat waarbij elk kruispunt waarop een lector(enteam) komt, bepalend kan zijn voor zijn of haar reis. Deze reis kan uitgestippeld worden binnen het intern aanbod van onze hogeschool, een bestaand extern aanbod en/of een aanbod dat door de lector of het lectorenteam wordt gecreëerd.
 

Terug naar boven ⬆

 

HET DAP-professionaliseringsaanbod

Er zijn drie trajecten geïdentificeerd om aan de noden van elke UCLL-lector tegemoet te komen. In deze trajecten is er gezocht naar duurzaamheid omtrent het ontwikkelde aanbod. De drie trajecten binnen DAP zijn:

 

 

 

Hybride leren (aanbod ICTO+)

DAP werkt samen met ICTO+ voor een stevig onderwijstechnologisch professionaliseringsaanbod en dit op verschillende niveaus. Het aanbod krijgt vorm via verschillende werkvormen zoals de ICTO+ lunches, ICTO+ campustour, ICTO+ trainingen en hopelijk binnenkort ook ICTO+ leerpaden.
 

Terug naar boven ⬆

 

Coördinatie

DAP is een onderwerp dat voortdurend in beweging is en een impact heeft op verschillende diensten binnen onze hogeschool. Dit project heeft aangetoond dat er nood is aan coördinatie in functie van het verbinden van de nodige stakeholders en van actieve opvolging, aansturing, communicatie en netwerking. 

Heb je vragen? Dan kan je terecht bij de DAP coördinatoren:

In academiejaar 2023-2024 (coördinatie OOF-project  en DAP algemeen): 

Terug naar boven ⬆

Communicatie

Wil je graag iets over DAP vertellen tijdens een vergadering of overleg?

We bieden jou hieronder enkele basisslides aan. Deze kan je nog verder verfijnen, aanvullen, aanpassen zodat ze aansluiten bij het verhaal van DAP dat jij wenst te brengen. 
 

 

Terug naar boven ⬆