Klokkenluidersregeling

Het nieuwe decreet Klokkenluidersregeling beschermt personen die inbreuken melden op bepaalde EU-regelgeving waarover zij informatie verkregen binnen hun werkgerelateerde relatie met de hogeschool.  Algemene informatie over de klokkenluidersregeling binnen onderwijs vind je terug op deze webpagina van het Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming.

Om een melding te doen over een inbreuk op de Europese regelgeving voorziet UCLL in een intern meldpunt. De hogeschool is hiervoor aangesloten bij het interne meldpunt van Katholiek Onderwijs Vlaanderen.

Wie kan melding doen?

Elke persoon die in het kader van een werkrelatie informatie heeft verkregen over inbreuken, kan een melding doen bij het meldpunt. Het gaat dan in de eerste plaats om werknemers, zowel statutaire als contractuele personeelsleden maar ook om anderen zoals sollicitanten, stagiairs en (onder)aannemers en leveranciers.

Let op: Studenten kunnen geen gebruik maken van dit meldpunt! Later vullen we nog een overzicht toe van alle mogelijke meldpunten aan UCLL.

Over welke inbreuken gaat het?

Een klokkenluider kan een melding doen wanneer hij of zij vermoedt dat er binnen de (onderwijs)instelling een inbreuk plaatsvindt op:

  • De wetgeving overheidsopdrachten;
  • regels ter voorkoming van het witwassen van geld en terrorismefinanciering;
  • regelgeving over productveiligheid en -conformiteit;
  • regels over veiligheid van het vervoer; 
  • regelgeving ter bescherming van het milieu;
  • stralingsbescherming en nucleaire veiligheid; 
  • regelgeving over voedselveiligheid, veiligheid van diervoeders, diergezondheid en dierenwelzijn;
  • regelgeving met betrekking tot de volksgezondheid;
  • regels die betrekking hebben op consumentenbescherming;
  • de privacyregelgeving en regels over de beveiliging van netwerk- en informatiesystemen.

Hoe kan de klokkenluider een melding doen?

Meldingen kunnen per e-mail, post of telefonisch gedaan worden:

Hoe wordt een melding behandeld?

KOV verbindt zich ertoe de identiteit van de melder (klokkenluider) niet te onthullen, en het bestuur van UCLL verbindt zich ertoe om geen maatregelen te nemen (of hiermee te dreigen) tegen melders (klokkenluiders) die onder de bescherming van het Klokkenluidersdecreet Onderwijs vallen, als vergelding voor een melding of openbaarmaking.

Zodra het interne meldpunt van Katholiek Onderwijs Vlaanderen een klokkenluidersmelding ontvangt, stuurt het een ontvangstmelding naar de melder (klokkenluider). Daarna neemt het interne meldpunt contact op met de hogeschool (i.c. de voorzitter van het Auditcomité), uiteraard zonder identiteit van de melder te onthullen. Samen gaan zij de juistheid van de melding na en als dat nodig blijkt neemt de hogeschool de gepaste maatregelen om de gemelde inbreuk te corrigeren of te voorkomen. Na dit interne onderzoek zal het interne meldpunt terugkoppelen naar de melder (klokkenluider) over de geplande of genomen maatregelen in opvolging van de melding.

Als een melding bij het interne meldpunt niet het gehoopte resultaat brengt, kan een klokkenluider ook een melding doen bij een extern meldpunt. Voor de hogescholen en universiteiten wordt die taak toevertrouwd aan het college van Regeringscommissarissen.