Multi-factor authenticatie (MFA) toegelicht

Aanmelden met de authenticator  (MFA) is verplicht voor alle UCLL medewerkers sinds 2022 en voor studenten sinds 2023.

WAT IS MFA?

Via Multi-factor authenticatie kan je je UCLL account beter beschermen, door je account af te schermen met een extra factor ben je veiliger dan met een wachtwoord alleen.
We kozen voor dezelfde oplossing als KU Leuven en maken dus gebruik van de KU Leuven authenticator.

Het afgelopen jaar werden talloze universiteiten en hogescholen in binnen- en buitenland het slachtoffer van een cyberaanval, die tijdelijk leidde tot volledige of gedeeltelijke opschorting van hun activiteiten en tot economische schade en reputatieverlies. Het is immers relatief eenvoudig voor een hacker om wachtwoorden te raden (bv. via phishing). Maar als je MFA gebruikt, is dat geen ramp: de hacker is namelijk niets met je wachtwoord alleen.

Met de KU Leuven authenticator voegen we een tweede controle toe op de toegang tot je toestellen en gegevens. We combineren de eerste factor ("iets dat je weet" zoals je wachtwoord) met een tweede factor ("iets dat je hebt of identificeert"), hierdoor kunnen we spreken van multifactor-authenticatie.

Inloggen met de KU Leuven authenticator is veiliger dan alleen met een gebruikersnaam en wachtwoord . KU Leuven authenticator biedt de veiligheid vergelijkbaar met die van de mobiele betalings- en bankierenapps. Het is ook mogelijk om aan te melden zonder gebruik te maken van een wachtwoord, vergelijkbaar met itsme.

Tips voor snel en efficiënt gebruik van MFA Ik kan niet meer inloggen, wat nu?!
Van start met MFA Hoe gebruik ik MFA Vaak gestelde vragen

Ga direct aan de slag met multi-factor authenticatie:

Een korte video die het gebruik van de KU Leuven authenticator demonstreert

NB. In de video  wordt er aangemeld met een u-nummer. Dit is enkel voor medewerkers het geval. Voor studenten dient het r,s of m-nummer gebruikt te  worden.